Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Persbericht: Van Vugt Kruiden test nieuwe innovatie in agrotechniek van Compostandig

Persbericht: Van Vugt Kruiden test nieuwe innovatie in agrotechniek van Compostandig

van Vugt Kruiden test nieuwe innovatie in agrotechniek van Compostandig

Van Vugt Kruiden heeft in haar bedrijfspand aan de Hoogzandweg in Ridderkerk al verschillende investeringen gedaan om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Met financiële steun van de BAR regio, wordt nu een innovatie in agrotechniek getest. Een nieuwe generatie energiezuinige compostmachine, die werkt op basis van biologische warmte, wordt ingezet om kruidenresten om te zetten naar compost. Met dit soort projecten blijven Van Vugt Kruiden en Dutch Freshport zich onderscheiden in het belangrijkste AGF-cluster van het land.

In het bedrijfspand, dat Van Vugt Kruiden in september 2019 in gebruik nam, zijn verschillende duurzame investeringen gedaan. Zo beschikt de locatie over een gasvrije kasverwarmingsinstallatie, waarbij de 3.400 zonnepanelen en de restwarmte van de koelcellen, in combinatie met een uitgekiend ontwerp van lage temperatuurnetten, geïntegreerd zijn in een gecombineerd LT- en HT-verwarmingssysteem. De installatie verwarmt naast de kas ook de demokas en de kantoorruimten.

van Vugt Kruiden test nieuwe innovatie in agrotechniek van Compostandig

“Maar we houden altijd onze ogen open voor nieuwe ontwikkelingen/ innovaties op het gebied van agrotechniek in de markt” Vertelt Thomas Bahlman, commercieel directeur bij Van Vugt Kruiden. “Het sluiten van kringlopen is erg belangrijk voor ons. Hoe mooi zou het zijn als wij onze kruidenresten in eigen beheer kunnen composteren om die compost vervolgens te gebruiken in de kruidenteelt.”

 

van Vugt Kruiden test nieuwe innovatie in agrotechniek van CompostandigCompostandig gelooft in een samenleving die organisch bedrijfsafval op de plaats waar het ontstaat omzet naar compost. Dat doen zij door de nieuwe generatie compostmachines te ontwikkelen die nagenoeg geen elektriciteit gebruiken, werken op basis van biologische warmte en zeer betaalbaar zijn. De founder van Compostandig is Siemen Cox, ook bekend van rotterzwam en BlueCity. “Ik laat mij in mijn ondernemerschap graag inspireren door de natuur. Composteren is een natuurlijk proces dat warmte genereert. Daarom wilde ik een compostmachine ontwikkelen die functioneert zonder het significante energieverbruik van de huidige machines.”

Voor de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR-regio) is het belangrijk om in het gebied slimmer om te gaan met de beschikbare bewegingsruimte. Daarom stimuleert de BAR-regio innovaties op o.a. het vlak van AgroVersFood logistiek met vouchers. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een voucher.

Dineke van Meeuwen is blij dat de pilot kan plaatsvinden in de Robin Food Hub, een initiatief van Verse Grond. “Verse Grond bestrijkt een gebied van ongeveer één hectare en ligt direct naast Station Barendrecht. In de toekomst wordt dit een groene en duurzame woon-, leef- en werkplek. Het is nu al een levendige ontmoetingsplek waar je met elkaar kan eten & drinken, sporten en werken.” Spreekt Dineke trots. “Een van de hallen op Verse Grond biedt onderdak aan innovatieve startups met raakvlakken in de foodsector. De ROFO Hub staat midden tussen grote bedrijven in de groenten- en fruitsector op de Dutch Freshport. Deze pilot past daar uitstekend in.”

van Vugt Kruiden test nieuwe innovatie in agrotechniek van Compostandig

De compost-L34 die gebruikt wordt in deze pilot

Een composteermachine kopen vraagt significant andere afwegingen dan de aanschaf van pompwagen of de keuze voor een afvalvervoerder. Lees onze ultieme gids waarin alles staat wat je moet weten als je overweegt een composteermachine te kopen.

De eerste stap in het nemen van een aankoopbeslissing is wellicht het laten doen van een composteer-potentieel analyse.