Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Paardenmest composteren voor particulieren

Paardenmest composteren voor particulieren

Paardenmest composteren voor particulieren

Paarden produceren heeel veeeel mest! Paardenmest composteren is ook voor particulieren bereikbaar. Met behulp van onze composteeroplossing kan ook een particulier met minder dan 8 paarden de paardenmest omzetten naar compost. Onze composteeroplossing verdient zich, afhankelijk van het huidige kostenniveau, binnen 6 jaar terug.

Een paard doneert gemiddeld een halve m3 [500 liter!] aan paardenmest per week aan zijn eigenaar. Dat is een flinke stapel en het afvoeren daarvan kost geld. Dat is zonde, want paardenmest laat zich uitstekend composteren. Dat proces begint al op de mesthoop waar de ‘rook’ de activiteit van de micro-organismen verraadt.

Paardenmest composteren voor particulieren

Maar de keutels in de paardenmest zijn erg compact en drogen snel uit. Dat maakt ze lastig om te composteren. Want om te composteren is zuurstof en vocht nodig. Dus hoe breng je zuurstof en vocht in keutels die samengeperst zitten?

Dat kan op verschillende manieren. Internet staat er vol mee. Deze handige tuinier wilde paardenmest composteren en gebruikte er zelfs zijn grasmaaier voor. Leuke ideeën maar niet werkbaar als je 2.500 liter per week te vermalen hebt.


Bij Compostandig hebben we een kleine composteerstraat ontwikkeld voor paardenhouderijen. Een deel van deze composteerstraat biedt een werkbare oplossing voor particulieren die tot 8 paarden hebben lopen en ongeveer €250 in de maand kwijt zijn voor het laten ophalen ervan.

Dat proces werkt heel simpel en als volgt. Een opvoerband met weefsel versterkte meenemers brengt de compost vanuit de kruiwagen naar onze mengmachine. In deze machine worden de keutels opengebroken en kan er [indien nodig] een beetje vocht en wat stro, zaagsel of vlas aan toegevoegd worden. Dit mengsel wordt via de losvijzel in een big bag gestort. De big bag wordt met een pompwagen in de hoek van het terrein gezet waar hij rustig kan composteren. De big bag met gecomposteerde paardenmest kan vervolgens verkocht worden aan moestuinierders in de omgeving of het lokale tuincentrum. Op deze manier kan je als particulier paardenmest composteren.

De kosten voor deze opstelling bedragen tussen de €12.000 en €18.000. Maar met een kostenpost van €250 per maand voor het ophalen van de paardenmest, is die investering in 5,7 jaar terugverdient. Als de kosten jaarlijks met 8% stijgen, daalt de terugverdientijd [tvt] zelfs naar 4,8 jaar. Lukt het om €5,- per big bag te krijgen? Dan is de tvt nog maar 4,1 jaar.

Wil jij meer weten over paardenmest composteren voor particulieren? Neem dan contact met ons op. Je kan ook ons gratis ebook downloaden over het composteren van paardenmest.