Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Energiezuinige compostmachines

Energiezuinige compostmachines

Netto Verbruik Compostmachine Compostandig

Energiezuinige compostmachines, bestaan die eigenlijk wel? Vraag een producent van compostmachines naar het energieverbruik van zijn machine en je krijgt ongetwijfeld een vaag antwoord. Dat komt omdat het energieverbruik van een compostmachine schrikbarend hoog is. Afhankelijk van het merk, het type en de verwerkingscapaciteit, kan het verbruik makkelijk tussen de 1.000 en 1.750 kWh per maand zijn.

Waarom verbruiken compostmachines zoveel energie?

De gemiddelde compostmachine is eigenlijk een wasdroger voor GFT en GFE. Een wasdroger blaast warme lucht langs je kleren zodat deze drogen. De meeste compostmachines werken volgens datzelfde principe. Met warme lucht het vocht uit het GFE halen met als belangrijkste doel om in een tijdsbestek van ongeveer 24 tot 48 uur tot een significante volumereductie te komen. Maar waar je je wellicht kan voorstellen hoe lang je zou moeten blazen om het vocht uit je t-shirt of je spijkerbroek te blazen, is het wellicht wat lastiger om je voor te stellen hoe lang je moet blazen om het vocht uit aardappelschillen of een stronk broccoli te krijgen.

Hoe weet ik of mijn compostmachine energiezuinig is?

Het makkelijkst zou zijn als de producent de machine zou voorzien van een kWh meter. Deze meet en maakt het verbruik zichtbaar. Zover wij weten is er naast Compostandig geen leverancier die zijn compostmachine voorziet van een kWh meter. Mocht je dus in het bezit zijn van een compostmachine zonder kWh meter, dan zijn er verschillende mogelijkheden om het verbruik inzichtelijk te maken. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is om de leverancier te vragen naar het verbruik. Die zal een gemiddeld gebruik moeten kunnen geven afhankelijk van de te composteren reststroom. Daarnaast is het mogelijk om de compostmachine op een aparte verbruiksmeter aan te sluiten.

Is het nodig om zoveel energie te verbruiken?

Het ligt eraan wat je doel is. Als je in een zo kort mogelijke tijd een zo groot mogelijke volumereductie wilt bereiken, dan is een stevige energie input een logische stap. Als je in een hoogbouw omgeving met zeer beperkte ruimte zit, dan is een stevige energie input een begrijpelijke stap. Als je in een stedelijke omgeving met zeer dure ruimte zit, dan is een stevige energie input een begrijpelijke stap. Als je zonnepanelen zoveel energie produceren, dat je opbrengst hoger is dan je verbruik, dan is het aanwenden van die energie voor je compostmachine een te volgen weg.

Maar als je een duurzame bedrijfsvoering wilt organiseren, dan is het niet gewenst. Als je mooie compost wil maken, dan zijn er betere alternatieven. Als je lokaal kringlopen wilt sluiten, dan kan het ook anders.

Bestaan er ook energiezuinige compostmachines?

Ja, die zijn er. Composteren is een proces waarbij van nature warmte ontstaat. Een composthoop kan onder de juiste omstandigheden opwarmen tot ruim 65 ℃. Die biologisch opgewekte warmte aanwenden was het uitgangspunt voor de ontwikkeling en bouw van de nieuwe generatie compostmachines door Compostandig.

Composteren is soms net koken. Door te zorgen voor goede menging van bruin en groen materiaal, vocht en zuurstof, zorgt de natuur voor de nodige warmte. De warmte dood pathogenen en zaden van onkruid of invasieve soorten. De compost die uit dat proces ontstaat is schoon en direct toe te passen in de kas, de moestuin, de camping of de bedrijfstuin.

Omdat wij het energieverbruik zo belangrijk vinden, hebben wij al onze machines voorzien van een kWh meter. Op 2 augustus 2022 namen wij het prototype van de Compost-L34 in gebruik. De kWh meter gaf een stand van 2,6 kWh aan.

Netto Verbruik Compostmachine Compostandig

Op 31 augustus 2022 registreerden wij opnieuw de stand.

Netto Verbruik Energiezuinige compostmachines

Toen stond de teller op 26,5 kWh. De mobiele compostmachine bevat naast de compostmachine ook een mengmachine en een ventilator die 24/7 aanstaat. De ventilator verbruikt ongeveer 0,63 kWh per dag. Corrigerend voor het verbruik van de ventilator, dan is het netto verbruik van de compostmachine en de mengmachine 7,7 kWh per maand.

Dat is zuiniger dan een A+++ koelvriescombinatie. Deze gebruikt per jaar ongeveer 160 kWh stroom [13,3 kWh per maand].

Een composteermachine kopen vraagt significant andere afwegingen dan de aanschaf van pompwagen of de keuze voor een afvalvervoerder. Lees onze ultieme gids waarin alles staat wat je moet weten als je overweegt een composteermachine te kopen.

De eerste stap in het nemen van een aankoopbeslissing is wellicht het laten doen van een composteer-potentieel analyse.