Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Composteren van urine

Composteren van urine

composteren van urine

Urine! Niet het eerste waar je aan denkt bij composteren. Maar zelfs urine laat zich composteren. Uit praktijk onderzoeken is gebleken dat een mengsel van urine en zaagsel binnen enkele dagen boven de 60 °C zit. De ideale temperatuur om eventuele pathogenen te doden en het zaagsel om te zetten tot een meststof op urinebasis.

Door urine te composteren voorkomen we dat een waardevolle grondstof met drinkwater [!] wordt afgevoerd via het riool. Wist je dat behandelde urine dezelfde geweldige ingrediënten bevat die kunstmest zo effectief maakt?

Onderzoekers van het National Institute of Agricultural Research van Niger hebben onlangs onderzoek gepubliceerd naar het gebruik van urine als meststof voor parelgerst gewassen, een graan dat veel in de regio wordt verbouwd. Urine bevat fosfor, kalium en stikstof, die veel worden gebruikt voor het verbouwen van gewassen. De wetenschappers composteren de urine en probeerden het gedurende drie jaar als meststof te gebruiken en ontdekten dat de opbrengst met ongeveer 30 procent [!] toenam.

Maar daar stopt het niet. Er zijn heel, echt heel veel onderzoeken gedaan naar de manier waarop de natuur composteren gebruikt als een tool om schadelijke stoffen op te ruimen. Zo is er in 2022 een onderzoek gedaan in Zweden. Het onderzoek is gedaan door Department of Earth Sciences, Swedish Environmental Research Institute en Department of Energy and Technology van de Swedish University of Agricultural Sciences.

Doel van het onderzoek was om methoden te onderzoeken om farmaceutische resten in anaëroob vergist en ontwaterd zuiveringsslib af te breken. De gebruikte methode was een combinatie van nabehandeling middels openluchtopslag met en zonder compostering.

Na een jaar composteren levert de afbraak in de composthoop [windrow] de volgende concentraties op. Van Σ hormonen (<LOD) en Σ antibiotica (<LOD). In gewone mensentaal. Na 1 jaar was er van de hormonen en antibiotica niets meer waar te nemen. LOD staat namelijk voor Limit of Detection.

Bedenk dan dat het hier gaat om een composthoop in de blote lucht die 12 maanden heeft gelegen. De winter in Zweden is niet bepaald zacht en die zal een stevige deuk geslagen hebben in het temperatuursprofiel. Als je dit materiaal in een composteermachine verwerkt, haal je gedurende een langere periode een hogere temperatuur.

🚽 Het composteren van urine is veilig en beproeft. Het heeft niet dezelfde uitdagingen als het composteren van menselijke 💩

🚽 Het composteren van urine levert een unieke en breed inzetbare meststof op

🚽 Het biedt een ecologisch verantwoord en natuurvriendelijk alternatief voor kunstmest.

Voor veel van de menselijke uitdagingen, heeft de natuur al één of meerdere oplossingen. Composteren is één van de systeemoplossingen van de natuur voor een handvol van onze uitdagingen. We hebben alleen nog maar de wilskracht nodig om deze oplossingen te omarmen.

Compost micro-organismen zetten niet alleen organisch materiaal om in compost en elimineren daarbij ziekteverwekkers, maar breken ook giftige chemicaliën af tot eenvoudigere, goedaardige, organische moleculen. Deze chemicaliën omvatten benzine, dieselbrandstof, vliegtuigbrandstof, olie, vet, houtconserveringsmiddelen, polychloorbifenylen [PCB’s], afval van kolenvergassing, afval van raffinaderijen, insecticiden, herbiciden, TNT en andere explosieven. Uiteindelijk ligt het aan het medicijn.

Composteren van urine

Compostandig heeft een systeemoplossing om urine te composteren en om te zetten naar een waardevolle meststof. Meer weten? Download de wetenschappelijke onderzoeken of neem contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze composteeroplossingen.