Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Composteren van organisch bedrijfsafval

Composteren van organisch bedrijfsafval

Scheiden van verschillende soorten afval is al langere tijd gemeengoed. Het aanbod van de verschillende afvalbakken is enorm. Klein, groot, fel gekleurd of onopvallend. We hebben ze allemaal gezien op kantoor of bij een relatie waar wij op bezoek zijn. Maar wat gebeurd er na die eerste scheiding?

Afvalscheiding bij de bron

Ook op kantoren waar alleen achter de laptop gewerkt wordt, is het zogenaamde GFE [Groente Fruit en Etensresten] een aanzienlijk percentage van het afval. Appeltje hier, tussendoortje daar en de lunch niet te vergeten. Vooral in de hoogbouw van onze steden ontstaat zo veel GFE. Helaas beland veel GFE, na de initiële scheiding, toch nog bij het restafval.

Een composteermachine kan helpen om dit GFE inpandig te composteren. Dit heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van afvoeren van het restafval.

Minder transport kilometers. Er hoeft geen zware diesel door de stad te rijden om dit afval op te halen en naar de verwerking te brengen.

Niet verbrand. In Nederland wordt het restafval verbrand. Het is eeuwig zonde als rijk organisch materiaal wordt verbrand omdat het dan voor eeuwig verloren is.

Sluiten van cirkels. Het organisch materiaal kan na compostering worden aangebracht op de bodem. Hiermee kan het weer dienen als meststof voor voedselproductie.

Fixeren van CO2. Door het niet te verbranden EN aan te brengen op de bodem wordt de CO2 niet uitgestoten maar gefixeerd in de bodem.

Internalisatie van afvalkosten. Het ophalen en afvoeren van afval is in de regel erg goedkoop. Dat komt omdat de werkelijke kosten afgewenteld worden op de maatschappij. Externaliseren van kosten wordt dat ook wel genoemd. Door zelf te composteren worden die kosten geïnternaliseerd.

Kostenverlaging. In een aantal gevallen kan intern composteren voordeliger zijn dan afvoeren van GFE. Voor een locatie met 500 kilo GFE per week, is de Compost-L34 bijvoorbeeld in 5 jaar terugverdient.

Waar moet je op letten als je je gaat oriënteren op een composteermachine?

Er is gelukkig een breed aanbod van composteermachines. Maar bijna al die machines produceren geen compost. Het “spul” dat eruit komt, mag zich volgens de wettelijke definitie geen compost noemen. Het “spul” dien je nog na te composteren.

Dit blijkt uit het LEAF onderzoek genaamd “Kleinschalige verwerkingsmethoden voor gft en swill – bijdragen aan de circulaire economie binnen bestaande regelgeving en beleid

Leaf rapport over composteermachines
Leaf rapport over composteermachines

Een quote uit dit rapport “Uit de verzamelde informatie blijkt dat een aantal kleinschalige verwerkingsmethoden en/of hun producten niet voldoen aan de huidige wetgeving.

Daarnaast verbruiken veel van deze machines erg veel energie. Deze energie wordt gebruikt om het water uit het GFE te verdampen. Laat je bij de keuze voor een composteermachine daarom goed informeren over het energieverbruik. Een aantal leveranciers zijn hier schimmig over. Compostandig levert de machine met een energiemeter. Op die manier is het verbruik altijd inzichtelijk.

Energieverbruik composteermachine
Energieverbruik composteermachine

Een composteermachine kopen vraagt significant andere afwegingen dan de aanschaf van pompwagen of de keuze voor een afvalvervoerder. Lees onze ultieme gids waarin alles staat wat je moet weten als je overweegt een composteermachine te kopen.

De eerste stap in het nemen van een aankoopbeslissing is wellicht het laten doen van een composteer-potentieel analyse.

2 reacties op “Composteren van organisch bedrijfsafval”

  1. Pingback: Compostmachine voor organisch bedrijfsafval - compostandig

  2. Pingback: Composteermachines en composteer oplossingen - compostandig

Reacties zijn gesloten.