Compost is mijn eerste liefde op het gebied van duurzaamheid. In 2009 deed ik een Permacultuur Design Course [PDC] in Terra Alta in Portugal. Tijdens deze PDC maakte ik kennis met het boek van Gunter Pauli genaamd “De Blauwe Economie”. Dit boek stond aan de wieg van rotterzwam en BlueCity. Maar ik ontwikkelde er ook mijn liefde voor compost en composteringsprocessen. Die liefde heeft zich vertaald naar een jarenlange zoektocht langs verschillende composteermachines en composteer oplossingen.
Leren is experimenteren
Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan. Dat was de instelling die ik nodig had toen ik na 15 jaar werken in de financiële dienstverlening op zoek ging naar het kippenvel moment. In mijn boek De Blauwe Revolutie beschrijf ik die betekenis die dat voor mij heeft wat uitgebreider. Bestel het boek via managementboek.nl of neem contact met ons op voor een exemplaar.
Als je je gaat verdiepen in composteren dan komen er al snel drie verschillende vormen van compostering naar boven. Bokashi, wormencompostering en thermofiele compostering. Ik heb met alle drie geëxperimenteerd en ben tot de conclusie gekomen dat thermofiele compostering het beste resultaat geeft.
Bokashi resulteerde in een veel minder aantrekkelijk eindproduct dat bovendien ingegraven en niet op de bodem aangebracht kan worden. Met wormencompostering neem je eigenlijk huisdieren in huis. De wormen gedijen bij specifieke levensomstandigheden die jij moet faciliteren. Niet te warm, niet te koud, niet te vochtig, niet te zuur. Onder de juiste omstandigheden heb je een paar honderd vrijwilligers voor je werken. Onder de verkeerde omstandigheden pleeg je wormicide. Dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben en daarom verplaats je de bak zodat de wormen happy de peppy blijven. De Stadswormerij in Amersfoort heeft bedrijfsmatig composteren met wormen als composteer oplossing in Nederland geïntroduceerd.
Bij thermofiele compostering breken bacteriën, die gedijen bij temperaturen van 40-60 °C (104-140 °F) afval in zijn componenten af. Hierdoor wordt het volume verminderd en worden potentiële ziekteverwekkers geëlimineerd. Ook is het proces sneller en ontstaat er een lekker geurend en tot de verbeelding sprekend eindresultaat. COMPOST.

Twee handen vol verse compost
Composteermachines en circulariteit
Er is tegenwoordig veel aandacht voor circulariteit. De landelijke en lokale overheidsinstellingen hebben als doelstelling om in 2050 voor 100% circulair te zijn. Als je praat over circulariteit dat heb je het al vrij snel over het sluiten van cirkels. Composteren van organische restmateriaal is dan het laaghangend fruit.
Door te kijken naar en te leren van de natuur, doen wij inspiratie op om in onze samenleving zoveel mogelijk kringlopen te sluiten. In de natuur is er geen afval. De output van het ene systeem is de input voor het andere. Composteren is als je het ons vraagt de essentie van circulariteit. Compostandig ontwikkelt en bouwt de nieuwe generatie composteermachines en composteer oplossingen.
Composteermachines en biodiversiteit
Door organisch bedrijfsafval lokaal te composteren levert een organisatie ecosysteemdiensten aan de samenleving. Het belangrijkste aspect van deze dienstverlening is het behoud en herstel van biodiversiteit. Dit is tevens de kern van Charles Eisensteins these in zijn nieuwe boek: “Climate – A New Story”. Marc Siepman schreef het als volgt op in zijn recensie van dat boek.
“Als de klimaatsceptici gelijk hebben, is het belangrijkste dat we kunnen doen het behoud en herstel van biodiversiteit. Als de klimaatsceptici ongelijk hebben, is het belangrijkste dat we kunnen doen het behoud en herstel van biodiversiteit.“
Wist je dat het gecombineerde aantal beschreven bodem bewonende nematoden en mijten uit meer dan 35.000 soorten bestaat? [bron] Door te composteren en de compost beschikbaar te maken voor gebruik op de bodem, werk je dus actief aan behoud en herstel van de biodiversiteit.
Daarnaast lever je een bijdrage aan klimaatadaptatie en realiseer je een significante CO2 reductie.
Composteer oplossingen en de kracht van open source
Compostandig ontwikkelt op basis van een open source design een nieuwe generatie compostmachines die nauwelijks elektriciteit gebruikt, hoogwaardige compost maakt en scherp geprijsd is in vergelijking met andere machines op de markt.
Wij laten ons daarbij o.a. inspireren door initiatieven als open source ecology, het gedachtegoed van De Blauwe Economie en de permacultuur beweging.
** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **
Compostandig gelooft in een samenleving die organisch bedrijfsafval op de plaats waar het ontstaat omzet naar compost. Dat doen wij door een nieuwe generatie composteermachines te ontwikkelen die nagenoeg geen elektriciteit gebruiken en zeer betaalbaar zijn. Het resultaat is een lokale verwerking van groenafval en GFE tot compost zonder het onnodig vervoer dat de huidige centraal georganiseerde verwerking met zich mee brengt.

Wij hebben ons o.a. laten inspireren door het werk van compost for good. Zij delen veel kennis op basis van open source. Je kan hier meer over dit mooie project lezen.