Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Composteren koffiedik in de Hoeksche Waard

Composteren koffiedik in de Hoeksche Waard

composteren koffiedik in de Hoeksche Waard

In de week van de circulaire economie lanceren Hoeksche Branders en Compostandig een nieuwe samenwerking. Het composteren van koffiedik in de Hoeksche Waard. Dit concept werkt volledig op basis van donatie. 

Afval laten afvoeren is in de regel erg goedkoop. Dat komt omdat een deel van de kosten [voor het verwerken van afval] afgewenteld worden op de maatschappij. Externaliseren van kosten wordt dat ook wel genoemd. De maatschappij [belastingbetalers, bedrijven en burgers] betaalt de uiteindelijke kosten voor de nevenschade.

Een voorbeeld waar nevenschade ontstaat voor de maatschappij is bijvoorbeeld het lozen van PFAS door Chemours in de Beneden-Merwede bij Dordrecht. Een wat minder ingrijpend voorbeeld is de verminderde luchtkwaliteit in de grote steden door al de grote vrachtwagens die daar rondrijden om afval op te halen.

composteren koffiedik in de Hoeksche WaardIn de Hoeksche Waard helpt Compostandig ondernemers met het redden van hun organisch bedrijfsafval van de vuilverbranding. Koffiedik is een rijk organisch materiaal dat prima gebruikt kan worden als input voor een composteringsproces. Door koffiedik niet af te voeren met het restafval, wordt het gered van de vuilverbranding. Dat scheelt 138 kilo CO2 per ton niet verbrand koffiedik.

Dienstverlening op donatie basis
Wij stemmen dagelijks met onze portemonnee. Waar wij ons geld aan uitgeven, daar willen wij meer van zien. Waar wij geen geld aan uitgeven, daar willen wij minder van zien.

Compostandig biedt het composteren van organische bedrijfsafval aan op basis van een vrijwillige donatie. De klant bepaalt hoeveel hij per maand voor de dienst wil betalen. Wij komen hoe dan ook langs om het koffiedik op te halen en te composteren, of je nu €1 of €100 per maand wilt betalen.

Wij maken inzichtelijk bij welk [donatie] bedrag de dienst voor ons verlieslatend, break-even en winstgevend is. De klant bepaalt op basis daarvan wat hij betaalt. We zetten de donatie voor zes maanden vast en bekijken daarna of een aanpassing in de donatie wenselijk is.

Op deze manier is het voor een startup mogelijk om in het eerste half jaar van haar bestaan minder te betalen voor onze dienstverlening. Dat kan goed van pas komen als de cashflow nog niet op gang gekomen is maar je het wel belangrijk vindt om mee te doen. Een winstgevend bedrijf dat langer gevestigd is, kan besluiten om meer te betalen en zo de dienstverlening aan de startup mogelijk te maken.

Het contract
Aan contracten doen wij niet! Dat betekent dat je op elk moment van de dag de dienstverlening kan beëindigen. Wij zijn van mening dat je geen contract nodig hebt om samen te werken. In de praktijk worden contracten wel eens gebruikt om samenwerking af te dwingen terwijl de chemie tussen de partijen verdwenen is. Wij geloven in maximale vrijheid in het samenwerken. Wij geloven dat als het niet meer goed voelt, je niet verplicht moet worden om een contract uit te zitten. Daar wordt de wereld niet mooier van. Wij hebben ervaren dat het draait om een goede onderlinge relatie en verantwoordelijkheid nemen voor je ecologische en sociale omgeving. De onderlinge relatie goed houden, is leidend in ons handelen.

Compostandig zoekt namelijk geen klanten maar wil relaties aangaan. Relaties die het sociale netwerk en het ecosysteem waar wij beiden actief in zijn mooier maken en beter achterlaten voor onze [klein]kinderen.

Wat en hoe doneren
Onderstaand een indicatie wanneer het ophalen en composteren van koffiedik verlieslatend, break-even of winstgevend is.

Op basis van deze indicaties bepaalt je het bedrag dat je bereid bent te doneren. Maandelijks wordt een factuur verstuurd voor het gekozen donatie bedrag verhoogd met 21% btw. Elke zes maanden volgt een korte evaluatie en is er de keuze om een hoger of lager bedrag te gaan doneren.

Wij komen hoe dan ook langs om het koffiedik op te halen en te composteren, of je nu €1 of €100 per maand kunt betalen. Deze unieke vorm van dienstverlening is vooralsnog exclusief af te nemen via Hoeksche Branders.

Compostandig gelooft in een samenleving die organisch bedrijfsafval op de plaats waar het ontstaat omzet naar compost. Dat doen wij door een nieuwe generatie energiezuinige compostmachines te ontwikkelen die nagenoeg geen elektriciteit gebruiken en zeer betaalbaar zijn. Het resultaat is een lokale verwerking van groenafval en GFE tot compost zonder het onnodig vervoer dat de huidige centraal georganiseerde verwerking met zich meebrengt.

Een composteermachine kopen vraagt significant andere afwegingen dan de aanschaf van pompwagen of de keuze voor een afvalvervoerder. Lees onze ultieme gids waarin alles staat wat je moet weten als je overweegt een composteermachine te kopen.

De eerste stap in het nemen van een aankoopbeslissing is wellicht het laten doen van een composteer-potentieel analyse. Of lees hier meer over koffiedik composteren.