Vorig jaar informeerde wij je dat Compostandig lokaal kringlopen gaat sluiten in de Hoeksche Waard samen met de Maria Hoeve, De Peerdegaerdt en Hoeksch Hout. Het project beoogd te laten zien dat door reststromen slim te bundelen de nutriënten kringloop kan worden gesloten met aantoonbare milieuwinst. Het is inmiddels augustus 2023 dus tijd voor een update over het project kringlopen sluiten.
Eerst nog even een situatie schets van de huidige situatie bij de projectpartners.
-> Projectpartners betalen voor afvoeren reststromen
-> De reststromen worden vervoerd over lange afstanden
-> De bestemming heeft vaak/nooit niet de meest hoogwaardige bestemming
[Kost CO2 ipv dat CO2 gebonden wordt in de bodem]
-> Akkerbouwer krijgt een kleine vergoeding voor aanvoeren van organisch materiaal
[Dat in geval van compost vaak vervuild is en in geval van stalmest prijsfluctuaties heeft als gevolg van de [on]balans tussen vraag en aanbod en plaatsingsruimte vanwege mestwetgeving]
-> Akkerbouwer betaald voor aanvoeren van kunstmest
-> Kunstmest is erg duur geworden ivm de hoge energieprijzen
-> Kunstmest is enorm milieubelastend
-> Akkerbouwer is sterk afhankelijk van wisselende mineralen gehalten aangevoerd organisch materiaal en moet altijd met kunstmest bijsturen om tot aan de exacte behoefte van bodem en plant te kunnen sturen.
Bij het werken met gecomposteerd materiaal is de bestaande situatie als volgt.
-> Er wordt vaak met vervuild ingangsmateriaal gewerkt [bijvoorbeeld in plastic verpakt voedsel over de THT uit de supermarkt] waardoor de output ook slecht is. [Garbage in, Garbage out].
-> Doel is volumereductie en niet het maken van een nutriëntrijke compost. Het wordt gedurende 24 uur met warme lucht behandeld. Composteren kan niet in zo’n d. Hierdoor is een groot deel van het materiaal niet goed verteerd en verbruikt het proces energie.
-> Vervoer over lange afstanden
De afgelopen periode is er door de projectpartners hard gewerkt om de logistiek op te tuigen voor dit project. Onderstaand een afbeelding van de productiestraat die wij hebben gerealiseerd. Compostandig krijgt het materiaal aangeleverd in big bags en een aanhanger.
De composteerstraat begint met het sorteren van de verschillende materialen. Voor deze pilot gebruiken wij zaagsel en houtkrullen van Hoeksch Hout. Deze worden aangeleverd in big bags nadat ze zorgvuldig zijn verzameld. Hoeksch Hout werkt alleen met onbewerkt hout, daarom is het veilig om te gebruiken in een compostproces. Als het hout bewerkt zou zijn [bijvoorbeeld verlijmd zoals multiplex] dan is dat zaagsel niet te gebruiken.
De homogene massa die vervolgens ontstaat, gaat naar de composteermachine. Daar is het binnen 1 dag boven de 65 °C. Hierdoor wordt onkruidzaad en eventuele pathogenen gedood. De gecomposteerde paardenmest is vervolgens klaar voor gebruik.
In de foto hierboven wordt het verschil tussen de aangeleverde paardenmest en het gecomposteerde materiaal goed zichtbaar. De komende maanden gaan wij stevig composteren zodat er voldoende beschikbaar is voor het akkerbouwbedrijf van de Maria Hoeve. Zij rijden het materiaal uit over een klein perceel van ongeveer 1,3 hectare.
Wij gaan in dit project werken aan een structurele oplossing voor het composteren van paardenmest. Wij combineren dit met het zaagsel en de houtkrullen van een middelgrote houtzagerij van onbehandeld hout. De composteerde paardenmest komt beschikbaar voor de akker- en tuinbouw. Wil je meer weten over onze composteerstraat voor paardenhouderij en of manege, neem dan contact met ons op.