Meteen naar de inhoud
Home » Blog » koffiedik geeft schimmeldominante compost

koffiedik geeft schimmeldominante compost

koffiedik composteren geeft schimmeldominante compost

Koffiedik geeft schimmeldominante compost. Dit is waardevolle informatie voor koffiebranders en leveranciers van koffie die hun koffiedik zo hoog mogelijk willen verwaarden zonder onnodig vervoer. Maar ook voor de aanleggers van voedselbossen die schimmeldominante bodem willen waar bomen het zo goed op doen.

Certified Laboratory Technician

Wij hebben Nikki Daniëls van de compost keuken gevraagd om eens een analyse te doen van de verschillende soorten compost die wij de afgelopen periode hebben gemaakt. Nikki is Certified Laboratory Technician door de Soil Food Web School en zij voert bodemvoedselweb-analyses uit voor particulieren en professionals. Zij heeft de aanwezige microorganismen in koffie compost in kaart gebracht.

Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het composteren van koffiedik. Dat onderzoek kan je downloaden via de knop hieronder.

F:B ratio

En wat blijkt [ 📰 breaking news 📰 ]: De biomassa verhouding tussen schimmels en bacteriën, ook wel F:B ratio genoemd, is onverwacht hoog. De F:B ratio komt uit op 1,385! Dat betekent dat je deze compost schimmeldominant kan noemen.

De Soil Food Web School van Dr. Elaine Ingham heeft 10 fases gedefinieerd die je aantreft in het bodemleven.
De eerste fase is: Aarde -> Geen vegetatie, geen structuur en compacteert gemakkelijk.
De laatste fase is: Groenblijvende bomen -> Vlak voor het groeiseizoen begint, het grootste deel van het gewicht van een gram van de bodem zal schimmel zijn.

De compost van koffiedik zit in fase 7!

Koffiedik geeft schimmeldominante compost

De afbeelding hieronder is een close up van de koffie compost onder de microscoop. Op basis van de samples, is de schimmel biomassa vastgesteld op 242518 µg/g

Dus laten we stoppen met het verbranden van koffiedik. Het composteren van koffiedik is mogelijk op de plaats waar het koffiedik vrijkomt. Geen onnodig vervoer. Afval moet niet meer reizen! Samen met o.a. Hoeksche Branders is hier ervaring opgedaan in de Hoeksche Waard.

Goed nieuws voor koffiebranders en aanleggers van voedselbossen

Koffiedik geeft schimmeldominante compost en dat is goed nieuws voor zowel koffiebranders als voor de aanleggers van voedselbossen. Koffiebranders kunnen hun klanten compostering aanbieden op de plek waar het koffiedik ontstaat. Zo hoeft er geen onnodig vervoer van koffiedik plaats te vinden!

Voor de aanleggers van voedselbossen is dit ook uitermate interessant. Zij willen immers een bodem hebben die schimmeldominant is. De meeste landbouw en moestuin bodems zijn echter bacterie dominant. Door koffiedik te gebruiken kunnen ze helpen om successie in de bodem van het voedselbos in aanleg te versnellen.

In dit blog artikel vind je meer informatie over het composteren van koffiedik. De Compost-S9 is uitermate geschikt om kleine hoeveelheden koffiedik op locatie te composteren. Meer weten over het composteren van koffiedik? Neem dan contact met ons op.