Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Compost van koffiedik

Compost van koffiedik

Potje compost van koffiedik

Het maken van compost van koffiedik is de makkelijkste manier om koffiedik te verwerken. Volgens de biomassa visie van Natuur en Milieu is het ook nog de meest hoogwaardige manier om biomassa te verwerken. Omdat een composteermachine op locatie geplaatst kan worden, is daarmee ook het vervoer van het koffiedik niet meer nodig. Alles wat resteert is een waardevolle grondstof die kan worden uitgedeeld aan personeel, klanten, leveranciers en relaties.

De makkelijkste manier

Er zijn de afgelopen jaren gelukkig veel verschillende initiatieven ontstaan om koffiedik te redden van de vuilverbranding. Ik kan het weten want ik heb aan de wieg van enkele van deze bedrijven gestaan. Waar het 10 jaar geleden nog een non issue was om koffiedik bij het restafval te gooien, is het inmiddels onderwerp van gesprek. Dat niet alleen, in tenders wordt het steeds vaker meegenomen als belangrijke eis op het gebied van duurzaamheid. Een hoogwaardige manier van verwerken van het koffiedik.

Daarnaast is er ook steeds meer landelijke dekking van dergelijke initiatieven. Dat betekent dat niet alleen in de randstad maar ook in buitengebieden koffiedik opgehaald kan worden. Maar een hoop van deze initiatieven lopen toch tegen complicaties aan in het inzamelproces. Wat bedoel ik hiermee?

Er is een bedrijf die net doet alsof al het koffiedik dat ze ophalen wordt gebruikt voor een duurzaam doel. In de praktijk wordt echter een fractie [< 5%] van het koffiedik hiervoor gebruikt. Een gevalletje greenwashing dus. De meeste andere bedrijven zijn hier veel transparanter in. Maar in de kern komt het allemaal op hetzelfde neer. Slechts een klein deel wordt gebruikt voor het duurzame doel, de bulk belandt in de biovergisting. Zolang bedrijven daar transparant over zijn, en dat zijn ze bijna allemaal, hebben wij daar geen problemen mee.

Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het composteren van koffiedik. Dat onderzoek kan je downloaden via de knop hieronder. Verderop in het artikel gaan wij iets dieper op de resultaten in.

Compost van koffiedik geeft de minste complicaties

Compost van koffiedik maken is kiezen voor de makkelijkst methodiek met de minste complicaties. Het kan zonder probleem meerdere dagen of weken worden opgeslagen om vervolgens op locatie batch gewijs te worden gecomposteerd. Daarbij wordt AL het koffiedik via dezelfde weg omgezet naar compost.

Hoogwaardige manier

Maar hoe kom je nou tot de conclusie dat dit de meest hoogwaardige manier van verwerken is? Dat hebben niet zelf verzonnen. Het komt uit de biomassa visie van Natuur en Milieu. Daarin schrijven zij:

De te verwachten duurzame beschikbaarheid van biomassa is beperkt en zullen er keuzes gemaakt moeten worden in de toepassing. Biomassa moet zo slim mogelijk ingezet worden. Eerste prioriteit is het natuurlijke gebruik (voor bodem, voedsel en voer), omdat hiervoor geen alternatief beschikbaar is. Vervolgens kan de resterende biomassa worden gebruikt in de economie. Op basis van maatschappelijke waarde, cascadering3 en de beschikbaarheid van
alternatieven komen wij tot de volgende prioritering van toepassing.

Compost van koffiedik is de meest hoogwaardige manier van verwerken

Op de afbeelding hierboven staat de cover van 2018. Er is ondertussen een geupdate versie uit 2020. Daarin komen ze tot dezelfde conclusie. Biomassa kan het beste worden toegepast in de bodem. Want de bodem voedt alles en iedereen op het land. Compost van koffiedik maken is kiezen voor de meest hoogwaardige manier van verwerken.

Het minste vervoer

Afval moet niet meer reizen. Het dient op de plek waar het ontstaat omgezet te worden tot een waardevolle grondstof. Het transport van goederen, grondstoffen en dieren is echt doorgeslagen of beter gezegd op hol geslagen. De agenda van globalisering heeft voor enorm veel onnodig transport gezorgd. Met compost van koffiedik geef je die beweging tegendruk.

Geen import Nederlands pluimvee

Hoe kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het met een vliegtuig transporteren van bevroren kippen van Nederland naar Zuid-Korea een gezond bedrijfsmodel is? Waarom kan je in Nederland water uit Hongkong kopen voor 59 cent (en hetzelfde water daar meer kost)?

In de bijzonder interessante documentaire “The Economics of Happiness” wordt uitgebreid op ingegaan op hoe dit ontstaan is. Het zijn internationale verdragen die economische groei ‘stimuleren’ door internationale handel. Als gevolg van dit systeem importeren veel landen bijna evenveel voedsel als dat zij produceren. Kijk eens goed naar de import en export voor de UK van onderstaande producten.

Compost van koffiedik geeft de minste vervoerskilometers

Met afval zijn er vergelijkbare problemen. Het beleid van de Nederlandse overheid is gericht op centrale verwerking van afval in grote biovergisting installaties. Als gevolg hiervan wordt het meeste afval onnodig het hele land doorgesleept. Door een composteermachine in te zetten kan het afval op de plek waar het ontstaat opgezet worden naar een waardevolle grondstof. Compost van koffiedik maken is kiezen voor de methodiek van de minste vervoerskilometers.

Alles wat resteert is een waardevolle grondstof

Compost van koffiedik maken levert ook een interessant relatiegeschenk. Iedere ondernemer kent waarschijnlijk wel de pen die periodiek wordt opgestuurd via de post. Zo’n pen met daarop de naam van je bedrijf. Is dat een relatiegeschenk waarmee je als bedrijf je naam wilt verspreiden? Wat dacht je van een potje compost van koffiedik?

Samen met onze partners gaan wij op steeds meer plekken koffiedik omzetten naar compost. Voor dat compost is altijd wel een plek te vinden. Je kan het verkopen aan een akkerbouwer, weggeven aan een CSA initiatief in de buurt van je bedrijf maar je kan het ook inzetten als relatiegeschenk. Een potje compost van koffiedik samen met een zakje zaadjes.

Compost van koffiedik

Meer weten over onze composteermachines en composteeroplossingen? Download dan ons gratis e-book of het factsheet van de Compost-S9. Of lees ons artikel over een composteermachine kopen.