Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Gebruik van gecomposteerde paardenmest

Gebruik van gecomposteerde paardenmest

Vorig jaar informeerde wij je dat Compostandig lokaal kringlopen gaat sluiten in de Hoeksche Waard samen met de Maria Hoeve, De Peerdegaerdt en Hoeksch Hout. Het project beoogd te laten zien dat door reststromen slim te bundelen de nutriënten kringloop kan worden gesloten met aantoonbare milieuwinst. We hebben de afgelopen maanden druk gecomposteerd en het is november 2023 dus tijd om iets te delen over het gebruik van gecomposteerde paardenmest.

Paardenmest composteren

In ons vorige blog bericht over paardenmest composteren hebben we al iets verteld over hoe makkelijk paardenmest is te composteren. Op onderstaande afbeelding is goed te zien hoe het materiaal verandert door het proces.

Een uitdaging bij paardenmest is dat het vrij compact is. Daarnaast composteren de keutels vrij lastig om dezelfde reden. Ze zijn vrij compact en breken niet open tijdens het composteren. Dat probleem hebben wij overwonnen in onze kleine composteerstraat. Het resultaat is een schitterende compost.

Gebruik van gecomposteerde paardenmest

Doel van dit project is om lokaal kringlopen te sluiten. Dus materialen uit de omgeving gebruiken om de bodem van landbouwbodems te voeden. Het gebruik van de gecomposteerde paardenmest is dan ook op het akkerbouwbedrijf van de Maria Hoeve. Met vereende krachten hebben wij het gecomposteerde materiaal verzameld in een mestverspreider. Vervolgens is het materiaal uitgereden over een stuk land van 1,3 hectare.

gebruik gecomposteerde paardenmest

Helaas hebben wij door beperkingen in de tijd niet de volledige gewenste hoeveelheid materiaal kunnen composteren. Het is nu even afwachten hoe het gewas dat volgend jaar gepland gaat worden gaat reageren op de uitgereden compost. Los van het bekijken van het gewas zullen er ook enkele bodemmonsters genomen worden.

Systeemoplossing voor gebruik van gecomposteerde paardenmest

Compostandig heeft een systeemoplossing om paardenmest te composteren met zeer hoog organisch stof gehalte. Hierdoor kan een paardenhouderij van een kostenpost een inkomstenbron maken. Meer weten? Download de bodembalansanalyse van gecomposteerde paardenmest of neem contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over onze composteeroplossingen.

De oplossing vloeit voort uit een project voor het composteren van paardenmest. Wij combineren dit met het zaagsel en de houtkrullen van een middelgrote houtzagerij van onbehandeld hout. De composteerde paardenmest komt beschikbaar voor de akker- en tuinbouw. Wil je meer weten over onze composteerstraat voor paardenhouderij en of manege, neem dan contact met ons op.