Meteen naar de inhoud
Home » Blog » workshop composteren

workshop composteren

Composteren is een belangrijke vaardigheid voor de moestuinier. Maar ook voor de liefhebber van de siertuin is het goed om de beginselen van het composteren te beheersen. Toch kan composteren voor de beginner lastig zijn. Daarom is het tijd voor een composting workshop. Wordt je composthoop niet warm? Floreren de wormen niet in je wormenbak? Produceert je compostbak bar weinig mooie compost? Composteren naast je tiny house? Vragen over de werking van een composttoilet? Dan is deze workshop composteren iets voor jou!

Complete workshop over breed scala aan compost gerelateerde onderwerpen

workshop composteren

Welkom op de meest complete workshop composteren in Nederland en omstreken. Tijdens deze uitgebreide workshop behandelen wij de meest voorkomende vragen rond twee populaire vormen van composteren. Thermofiele of warme compostering in een compostbak en wormencompostering. Ook geven wij uitleg over waarom wij geen fan zijn van Bokashi en waarom wij compost een mooier materiaal vinden dan bokashi. Daarnaast raken wij desgewenst ook het onderwerp composttoilet nog even aan.

Belangrijkste leerresultaten van de workshop composteren

-> Het verschil kennen tussen thermofiele [warme] en mesofiele [koude] compostering;
-> Het belang van de C:N verhouding, vochtigheid en de dichtheid van de gebruikte materialen;
-> Hoe je de C:N verhouding, vochtigheid en de dichtheid van de gebruikte materialen zelf simpel vast kan stellen;
-> Het belang van zaagsel in het gekozen compostsysteem;
-> De compostsystemen die je kan gebruiken en de belangrijkste verschillen;
-> Hoe je jaarrond kan composteren;
-> Wat er komt kijken bij het beheren van een wormenbak;
-> Welke wormenbakken beschikbaar zijn en wat het prettigst werkt;
-> Uitleg over gebruik en werking van de Hungry Bin wormenbak;
-> Het belang van karton in de gekozen wormenbak;
-> Waarom wij geen fan zijn van bokashi;
-> Uitleg over en rondleiding bij de Compost-S9. De kleinste compostmachine van Compostandig voor organisch bedrijfsafval;
-> Afhankelijk van de interesse uit de groep behandelen wij de belangrijkste aspecten van een goed werkend composttoilet en hoe je de inhoud daarvan veilig composteert.

Locatie en duur van de workshop composteren

De workshop composteren duurt van 10:00 tot 16:00 en wordt gegeven op wisselende dagen op de Maria Hoeve in Strijen. Je kan kiezen uit verschillden data via het formulier onderaan deze pagina. Tussen de middag verzorgen wij een uitgebreide en luxe vegetarische lunch. De hele dag schenken wij koffie en thee. De lunch, koffie en thee zijn inbegrepen in de prijs van de workshop. Ter plaatse kan je gratis parkeren. Je investering is €75,-

Na afloop van de composting workshop mag je de niet beschermde titel van compostbode dragen. 🙂

De docent

De workshop wordt gegeven door compostbode Siemen. Siemen Cox is schrijver, ondernemer en inspirerende spreker. Hij was 15 jaar actief in de financiële dienstverlening toen hij besloot een ander pad te bewandelen. Hij startte rotterzwam en was initiatiefnemer van BlueCity. Je weet wel, in het oude zwembad Tropicana. In 2021 begon hij Compostandig omdat composteren zijn eerste liefde is op het gebied van duurzaamheid.

Compostandig gelooft in een samenleving die organisch bedrijfsafval op de plaats waar het ontstaat omzet naar compost. Dat doen wij door een nieuwe generatie energiezuinige compostmachines te ontwikkelen die nagenoeg geen elektriciteit gebruiken en zeer betaalbaar zijn. Het resultaat is een lokale verwerking van groenafval en GFE tot compost zonder het onnodig vervoer dat de huidige centraal georganiseerde verwerking met zich meebrengt.

Maatwerk voor werkgevers kleine GFE-emmer

Voor werkgevers die hun werknemers willen faciliteren in het composteren van de etensresten van de bedrijfslunch is maatwerk voor een composting workshop voor het eigen personeel mogelijk.

Aanmelden voor de workshop composteren

Aanmelden voor de workshop gaat via het formulier hieronder. Je krijgt uiterlijk 1 week voor de workshop een uitgebreide mail met uitleg.

Composteren en biodiversiteit

Elders in het land

Daarnaast is het werk van de compostbrigade het noemen waard. Het doel van de Compostbrigade is om 33% van de gemeente Raalte lokaal te laten composteren in 5 jaar. Dit betekent 4.400 huishoudens in 2026. Ruim op tijd voor de klimaatdoelstellingen van Parijs. De compostbrigade biedt diverse workshops aan rond het onderwerp composteren in de omgeving van Raalte.