Composteren met reststromen uit de tuin en uit de keuken is helemaal van deze tijd. Deze workshop is voor iedereen die geïnteresseerd is in composteren en daarmee het sluiten van de natuurlijke kringloop. Toch kan composteren voor de beginner lastig zijn. Daarom is het tijd voor een workshop composteren. We geven deze composting workshop graag bij jou op locatie.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto boven dit artikel. Bij heel veel mensen treffen wij compostbakken die er zo uit zien. Uitgedroogd materiaal waarvan de temperatuur gelijk is aan de omgevingstemperatuur. Hier is sprake van vergaan of verrotting i.p.v. compostering.
Composteren is niet moeilijk, maar het luistert wel nauw. Tijdens de workshop composteren laten wij zien dat micro-organismen op een goed werkende composthoop de hoop afbreken en met hun activiteit de temperatuur verhogen tot 60 °C. Bijkomende voordelen van deze hitte? Onkruidzaden, invasieve soorten en eventuele ziekteverwekkers worden gedood.
Op locatie gegeven
Composteren is een belangrijke schakel in het voeden van het bodemleven in je tuin. Het gebruik van goede compost zorgt voor gezonde en sterke planten en voedzame groenten. Daarmee is het voor liefhebbers van de siertuin en de moestuin van toegevoegde waarde om de beginselen van het composteren te beheersen.
Alhoewel het composteerproces relatief makkelijk is, luistert het nauw. Het is echter minder lastig dan je misschien denkt. Het team van Compostandig laat je zien hoe je op een overzichtelijke manier met minimale arbeid de mooiste compost maakt.
We komen dat doen op jouw locatie! Jij organiseert de compostbak, de deelnemers en het materiaal en wij verzorgen de inhoud. Na afloop van de workshop heb je een composthoop die binnen enkele dagen op de 60 °C zit. Heb je geen compostbak of ben je toe aan iets netters? Geen probleem, dan is onze composiet compostbak wellicht iets voor jou.
Wil jij de workshop composteren organiseren bij jou op locatie? Meld je dan even via het formulier hieronder. Dan gaan wij samen in overleg om de workshop in te plannen
Belangrijkste leerresultaten van de workshop composteren
-> Het verschil kennen tussen thermofiele [warme] en mesofiele [koude] compostering;
-> Het belang van de C:N verhouding, vochtigheid en de dichtheid van de gebruikte materialen;
-> Hoe je de C:N verhouding, vochtigheid en de dichtheid van de gebruikte materialen zelf simpel vast kan stellen;
-> Het belang van zaagsel in het gekozen compostsysteem;
-> De compostsystemen die je kan gebruiken en de belangrijkste verschillen;
-> Wat er komt kijken bij het beheren van een wormenbak;
-> Het belang van karton in de gekozen wormenbak;
-> Waarom wij geen fan zijn van bokashi;
-> Afhankelijk van de interesse uit de groep behandelen wij de belangrijkste aspecten van een goed werkend composttoilet en hoe je de inhoud daarvan veilig composteert.
Duur van de workshop
De workshop composteren duurt van 10:00 tot 14:00 / 15:00 en wordt gegeven bij jou op locatie. De eindtijd is afhankelijk van het aantal deelnemers en het aantal vragen. Wij vragen €35,- per deelnemer met een minimumbedrag van €400 om de reis te rechtvaardigen.
Na afloop van de composting workshop mogen de deelnemers de niet beschermde titel van compostbode dragen. 🙂 Tegen een kleine meerprijs ontvangen de deelnemers een cap of shirt met de tekst compostbode.
De docent
De workshop wordt gegeven door compostbode Siemen. Siemen Cox is schrijver, ondernemer en inspirerende spreker. Hij was 15 jaar actief in de financiële dienstverlening toen hij besloot een ander pad te bewandelen. Hij startte rotterzwam en was initiatiefnemer van BlueCity. Je weet wel, in het oude zwembad Tropicana. In 2021 begon hij Compostandig omdat composteren zijn eerste liefde is op het gebied van duurzaamheid.
Compostandig gelooft in een samenleving die organisch bedrijfsafval op de plaats waar het ontstaat omzet naar compost. Dat doen wij door een nieuwe generatie energiezuinige compostmachines te ontwikkelen die nagenoeg geen elektriciteit gebruiken en zeer betaalbaar zijn. Het resultaat is een lokale verwerking van groenafval en GFE tot compost zonder het onnodig vervoer dat de huidige centraal georganiseerde verwerking met zich meebrengt.
Maatwerk voor werkgevers kleine GFE-emmer
Voor werkgevers die hun werknemers willen faciliteren in het composteren van de etensresten van de bedrijfslunch is maatwerk voor een composting workshop voor het eigen personeel mogelijk.
Ik wil de workshop op onze locatie organiseren
Wil jij de workshop composteren organiseren bij jou op locatie? Meld je dan even via het formulier hieronder. Dan gaan wij samen in overleg om de workshop in te plannen
Elders in het land
Daarnaast is het werk van de compostbrigade het noemen waard. Het doel van de Compostbrigade is om 33% van de gemeente Raalte lokaal te laten composteren in 5 jaar. Dit betekent 4.400 huishoudens in 2026. Ruim op tijd voor de klimaatdoelstellingen van Parijs. De compostbrigade biedt diverse workshops aan rond het onderwerp composteren in de omgeving van Raalte.