Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Plaatsing van een compostmachine op een camping

Plaatsing van een compostmachine op een camping

Plaatsing van een compostmachine op een camping

Recent verzorgde Compostandig de plaatsing van een compostmachine op een camping. Daar komen de nodige zaken bij kijken. Compostandig verzorgde naast de plaatsing ook de training van het personeel. In dit blog artikel geef ik wat achtergrond over dit proces.

Waarom een compostmachine op deze camping

Ik kan het mij nog goed herinneren toen ik mijn permacultuur opleiding [PDC] ging doen in Portugal. Waar ik dacht een techniek te gaan leren om eetbare tuinen aan te leggen, leerde ik een holistische manier om onze samenleving te organiseren, door te kijken naar en te leren van de natuur.

Plaatsing van een compostmachine op een campingEen vergelijkbaar gevoel heb ik als ik terugkijk op mijn kennismaking met ONS BUITEN dacht op bezoek te gaan bij een camping met een duurzame missie. Maar ik kwam echter in contact met een bedrijf waarvan de eigenaar duurzaamheid omarmt in elk onderdeel van het ondernemerschap. Niet slechts een certificaatje hier en daar maar de natuur echt onderdeel maken van de bedrijfsvoering, het landschap en de investeringen die gedaan worden. Als jet het een naam wil geven dan vat ‘eco effectief ondernemerschap’ het heel goed samen.

ONS BUITEN heeft een aantal ongewone en ook moeilijke beslissingen genomen toen het deze richting insloeg. Het tropisch zwembad is vervangen door pool in circulair water-modder-speeltuingebouw en een water-modder-speeltuin buiten. De speeltuin met speeltoestellen is vervangen door natuurterrein met speelaanleidingen en voedselbos beplanting. Snackbar eruit en gezonde hapjes erin. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is vanuit dat perspectief duidelijk waarom ONS BUITEN heeft gekozen voor plaatsing van een compostmachine op de camping. Door te het afval van de gasten te composteren, wordt bespaard op de kosten voor het restafval, wordt bespaard op het inkopen van compost voor op het terrein, levert met een bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit en kan men dit proces koppelen aan (educatieve) recreatie activiteiten en de betekenis economie.

Training tot compostbode

Training van het personeel over het gebruik van een compostmachineCompostandig verzorgde voor het personeel een training tot compostbode. Tijdens deze training kreeg het personeel uitleg over de verschillende manieren die er zijn om te composteren. Er was uitleg over hygiënische inzameling zonder geur overlast en hoe problemen met [fruit]vliegen en knaagdieren makkelijk voorkomen kunnen worden.

Na dit stuk theorie, gingen wij naar buiten om de compostmachine op de camping in gebruik te nemen. Wij lieten het personeel zien hoe je de compostmachine bedient en wat er komt kijken bij het vullen en legen van de compostmachine. Er was reeds wat organisch afval ingezameld en dat kon gebruikt worden om het compostproces op te starten. Plaatsing van een compostmachine op een camping

Draag jij een circulaire maatschappij een warm hart toe? Dan kunnen wij een verblijf bij ONS BUITEN van harte aanbevelen. Als je bij ONS BUITEN verblijft, dan geniet je van de ruimte tussen zee en land en ga je ook je afval scheiden, waarmee je een positieve bijdragen gaat leveren aan de biodiversiteit van ONS BUITEN.

Een composteermachine kopen vraagt significant andere afwegingen dan de aanschaf van pompwagen of de keuze voor een afvalvervoerder. Lees onze ultieme gids waarin alles staat wat je moet weten als je overweegt een composteermachine te kopen.

De eerste stap in het nemen van een aankoopbeslissing is wellicht het laten doen van een composteer-potentieel analyse.