Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Circulaire samenwerking op organische reststromen

Circulaire samenwerking op organische reststromen

Zet een aantal ondernemers bij elkaar en er ontstaan nieuwe producten en diensten. Daar kunnen die ondernemers ook niets aan doen, daar zijn ze nou eenmaal ondernemer voor. Maar een circulaire samenwerking op organische reststromen maakt ons extra gelukkig. Olympic Fruit, Stichting duurzaam brouwen en Compostandig slaan de handen in één om afgekeurde mandarijnen hoogwaardiger te verwerken.

De uitdagingen van organische reststromen

Olympic Fruit is een moderne (inter)nationale fruitpartner voor zowel producent als Groot Handelsmarkt en Supermarkt. Als onderdeel van het reguliere sorteerproces hebben ze om diverse redenen ook te maken met reststromen. Deze reststromen variëren van classificatie zwart [rot en of beschimmeld] tot afkeur i.v.m. plekje op de schil, maar in de basis een bruikbaar product. Duurzaamheid is voor Olympic Fruit geen doel an sich, maar is verankerd in de gehele bedrijfsvoering. Om doelgericht te werken, richt Olympic Fruit zich actief op 4 van de 17 SDG’s.

De uitdagingen van Olympic Fruit rondom het zo hoogwaardig mogelijk verwerken van organische reststromen zijn best stevig. “Het is relatief makkelijk om het materiaal af te voeren naar de biovergisting. Maar als fruithandelaar in hart en nieren, zien we toch liever dat het fruit nog een nuttige toepassing krijgt.”, aldus Lennart van den Heuvel, CEO van Olympic Fruit.

Bier van mandarijnen

Circulaire samenwerking op organische reststromen

Sorteren van mandarijnen voor de persing

Stichting Duurzaam Brouwen verwerkt reststromen tot ingrediënten voor bieren en andere kleine ambachtelijk producten. Recent werd een lading afgekeurde pomelo’s gebruikt om een radler te brouwen.

Nu gaan ze een nieuw speciaal biertje brouwen met een reststroom mandarijnen van Olympic Fruit. Het gaat daarbij om de mandarijnen die afgekeurd worden omdat ze een plekje op de schil hebben. Het biertje zal op de markt gebracht worden als een Collab. Dit is een standaard term in de bierwereld wanneer twee brouwerijen of een brouwerij en een of meer andere partijen samen een biertje maken. De Collab zal zijn tussen Olympic Fruit, Compostandig, Vet&Lazy brouwerij en Stichting Duurzaam Brouwen waardoor laatste het bier laat produceren.

Composteren van het mandarijnen pulp

Compostandig bouwt en ontwikkelt de nieuwe generatie energiezuinige compostmachines, die

Circulaire samenwerking op organische reststromen

Mandarijnen pulp klaar om te composteren

organische bedrijfsafval op de plek waar het ontstaat verwerkt tot compost. Dit zonder het onnodig vervoer dat de huidige centraal georganiseerde verwerking met zich meebrengt.

De pulp die overblijft na sap extractie, zal door Compostandig worden gecomposteerd. Er zal een kort verslag gemaakt worden van het compostproces van ophalen van de pulp tot en met een analyse van de compost. Dit verslag kan gebruikt worden om een extrapolatie te maken naar het composteer-potentieel van de overige reststromen van Olympic Fruit.

Circulaire samenwerking op organische reststromen

Olympic Fruit, Stichting Duurzaam Brouwen en Compostandig, storen zich aan het niet benutte [verdien]potentieel dat nog zit in afgekeurd fruit. Dit [verdien]potentieel heeft namelijk een economisch, een ecologisch en een sociaal aspect.

Het economische verdienmodel is dat er omzet te realiseren is met een partij fruit die om kwaliteitsredenen is afgekeurd.
Het ecologische verdienmodel zit hem in het sluiten van een kringloop door de pulp te composteren. Daarnaast levert Olympic Fruit hiermee een bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit.
Hiermee positioneert het zich als een werkgever die stappen zet om een oplossing te vinden voor een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, zullen eerder kiezen voor een organisatie met een dergelijk profiel. Dit is het sociale verdienmodel, en past dus bij het Duurzaamheidsstrategie van Olympic fruit.

Eerste kratje/vaatje
Het eerste kratje/vaatje van dit bijzondere speciaal bier zal in Café Clementine gepresenteerd worden. Er is dan gelegenheid om te proeven en met elkaar van gedachten te wisselen over de uitdagingen op het vlak van sluiten van kringlopen rond organische reststromen. Het biertje zal omstreeks week 18 gebotteld worden. Meer informatie volgt na het bottelen.

Een composteermachine kopen vraagt significant andere afwegingen dan de aanschaf van pompwagen of de keuze voor een afvalvervoerder. Lees onze ultieme gids waarin alles staat wat je moet weten als je overweegt een composteermachine te kopen.